Kemi för en hållbar framtid

Kemi spelar en avgörande roll för framtidens hållbara produkter. Kemiindustrin gör smarta material med funktioner som kan anpassas efter hur de ska användas och återvinnas. Tack vare kemiindustrin är fordon lättare och drar mindre bränsle. Det är i kemiindustrin nya läkemedel tas fram och regnvatten på flygplatser återbrukas i länder med vattenbrist. Visste du att kemiindustrin vill bygga Sveriges första returraffinaderi för att återvinna plast?

Lyssna, se, lär och förundras

Det finns massor av poddar, serier och radioprogram för dig som lära dig mer om och förstå kemi. Här kommer några tips!

Naturvetarpodden

Naturvetarpodden

#39 Ulf Ellervik. Allt går att förklara med kemi! I Naturvetarpodden berättar kemiprofessorn om allt från den onda kemin i gifter, till den härliga kemin i kärlek. Det handlar egentligen om belöningssystem!

Grym kemi

Grym kemi – UR

En populärvetenskaplig serie om kemi. Vad kan användandet av botox få för följder? Varför utsätter sig vissa för stora risker? Kan man bli beroende av träning? Svaren finns inom kemiområdet.

Förgiftad

Förgiftad – P1

En serie på Sveriges radio om några av historiens mest kända förgiftningsfall. Hör om Sokrates giftbägare, historiens största massjälvmord genom förgiftning och seriemördaren som förgiftade värktabletter.

In i kemins underbara värld

Universeum, Göteborg

Universeum i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden. I kemilabbet utforskas kemins magi. Se vad som händer i kemilabbet den dag du gör ett besök.

Tom Tits experiment, Södertälje

På fyra våningsplan och ute i parken (öppen maj-september), finns experiment för både stora och små. Experiment som lockar alla att utforska teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer.

Curiosum, Umeå

Curiosum är Umeå universitets science center för nyfikna, vetgiriga och kreativa människor i alla åldrar. Här kan du utforska, uppleva och upptäcka vetenskap och teknik på roliga sätt.

Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Utställningar, Cosmonova, labb, Escape room, aktiviteter och samlingar med cirka 11 miljoner föremål – allt från valar till pollen, mineraler till DNA.

Vattenhallen Science Center, Lund

En lustfylld och interaktiv plats där allmänheten, skolan, universitetet och näringslivet får ta del av experiment, utställningar och shower grundade i aktuell teknikutveckling och vetenskaplig forskning.

Nobel Prize Museum, Stockholm

Genom filmer, unika föremål och guidade visningar möter du frihetskämpar, författare och forskare som alla har bidragit till mänsklighetens största nytta. Utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal.