Utbildning & framtid

Kemiindustrin letar ständigt efter medarbetare. Om du är intresserad av att arbeta med inriktning mot kemi finns det många olika yrkesval du kan göra.

För att få en bättre uppfattning och känsla för vilka val som finns kan det vara bra att bekanta dig med olika företag och verksamheter inom exempelvis läkemedelsbranschen, kemikalietillverkning, livsmedels- eller bioteknikbranschen för att nämna några.

Om forskning lockar dig kan du göra detta både inom industrin och högskola/universitet. Andra områden där kemikunskap är av stor betydelse ser vi inom hållbarhet och cirkulärt samhälle.

Genom att besöka IKEM kan du få en överblick över några av de företag som är verksamma inom dessa branscher.

Kemikunskap öppnar
dörren till många världar

Många börjar sin bana på ett laboratorium, andra blir kvar vid skolbänken för att fördjupa sin kunskap med mastersprogram eller forskning. Oavsett intresseområde öppnar utbildning inom kemiområdet många olika dörrar. Här är bara några av alla yrken du kan satsa på.

Få vägledning av en mentor

Det är inte lätt att veta vilket yrke som passar just dig. Ett tips är att hitta en mentor inom en bransch eller på ett företag i en roll som inspirerar dig och väcker ditt intresse så att du kan ställa frågor, lära dig mer om företaget men också höra mer om typen av arbetsuppgifter och hur en dag på jobbet kan se ut just där du skulle vilja jobba.

Du kan själv leta i ditt närområde för att hitta intressanta företag. Sök upp deras hemsida och gå in under Career/Open Positions/HR för att hitta en lämplig kontakt som kan ge dig vägledning.

Flera universitet och högskolor erbjuder mentorsprogram som är ett bra hjälpmedel för dig som är nyfiken och vill veta mer om vilka möjligheter som finns.

Exempel på mentorprogram:

Mentor inom kemi

Hitta din utbildning

Här kan du se var utbildningar inom kemi finns och hitta den som passar dig bäst utifrån inriktning och geografi.

Stipendier

Det finns ett flertal stipendier att söka för dig som verkar, utbildar dig eller är nyutexaminerad inom kemi. Bland annat kan stipendier sökas för kurser, forskning, studieresor och konferenser. Här är några exempel:

Intresserad av en kemikarriär?

Elin Malmström arbetar som forskningsingenjör på Cytiva, ett företag som utvecklar material och instrument som läkemedelsföretag kan använda för att ta fram läkemedel. Hör henne och andra berätta om sina jobb inom kemiindustrin.

Kemidagar

Du missar väl inte dessa dagar då ämnet kemi står i fokus på olika sätt?